Kurbanda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İslam’da kurban, özenle yapılması gereken bir önemli bir ibadettir. İşte kurbanlık hayvanı keserken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları:
Niyet: İslam Dininde ibadet yerine getirilirken en fazla önem verilen şey bir ibadeti yerine getiren kişinin samimiyeti ve Allah’a olan teslimiyetidir. Bundan ötürü Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde “Ameller Niyetlere Göredir” (Buhârî, Bedü’l-vahy, 1) buyurarak amelin, teslimiyetin ve samimiyetin önemini vurgulamıştır. Kurbanlık hayvanı kesmeden önce niyet etmek önemlidir. Niyet kalpten gelmeli ve sadece Allah’ın rızasını kazanmak için yapılmalıdır.
Hayvan Seçimi: Kesime konu olan hayvanın kurban olarak nitelendirebilmesi İslam Dini nazarından bir takım şartlara haiz olması gerekmektedir. Zira kurban ibadeti belli bir amaç için yapılmaktadır ve bu amaç içerisinde de hayvanın sağlam ve sıhhatinin yerinde olmasına dikkat edilmelidir. Keza aynı şekilde seçilen kurbanlık hayvan, sağlıklı ve güçlü olmalıdır. Hayvan belirli yaş ve sağlık şartlarını yerine getirmeli ve böylelikle kesim için yeterli olgunluğa ulaşmış olmalıdır. Seçilen hayvan yetiştirilmiş, iyi beslenmiş ve kesime uygun bir hayvan olmalıdır.
Kesim Yeri: Kurbanlık hayvanlar yetkililerin gözetimi altında belirlenmiş bir mezbahada kesilmelidir. Bu genellikle bir kesim alanı veya mezbaha olarak belirlenmiş bir yer olabilir.
Kesim Tekniği: İslam Dinin en fazla önem verdiği şey kurban kesimine konu olan hayvanı kesim sırasında olabildiğince canını yakmamak ve hayvana ıstırap çektirmemektir. Keza aynı şekilde kesim, hızlı ve keskin bir bıçakla yapılmalıdır. Kesilmesi gereken damarlar kesilerek hayvanların kesimi hızlı ve verimli bir şekilde yapılmalıdır.
Sünnet: Kurbanın kesiminden sonra sünnet yani belirli kesimler yapılmalıdır. Sünnet, hayvanın boynunun kesildiği yerin ötesindeki bazı ek kısımların kesilmesidir.
Etin Dağıtılması: Kurban ibadetinden maksat aslında maddi durumu iyi olmayan Müslüman kardeşinin ihtiyacını gidermek ve böylelikle onun yanında olduğunu hissettirmektir. Nitekim dünyanın birçok mazlum coğrafyasında da olduğu gibi yurdumuzda da birçok insan bu temel besin maddesinden yoksun bir şekilde yaşamakta ve yine birçoğunun evine bir et parçası, yalnız Kurban Bayramı sırasında girmektedir. Bundan ötürü İslam Dini kesim işlemi tamamlandıktan sonra kurban eti önceden belirlenmiş kısımlara göre dağıtılmasını emreder ve genel olarak et “Kurbanlık hayvanın sahibi, akrabalar ve ihtiyaç sahipleri.” şeklinde üç kısma ayrılır. Aynı şekilde üç kısma ayrılan ette, ihtiyaç önceliğine göre dağıtılan kişiye yakın yerden başlayarak dağıtılır.
Hijyen: Allah Rasûlü bir Hadi-i Şerifinden “Temizlik İmandandır.” buyurarak temizliğin önemi vurgulamış ve hayatında kaldığı süre boyunca temizliğin en büyük nişanesi olmuştur. Bizlerde onun yolundan giden Müslümanlar olarak gerek kendi temizliğimizde gerekse de bilhassa kurban akdini konu olan hayvanı kesim sırasında ve sonrasında hijyen kurallarına uyulması önemlidir. Kaplar temiz olmalı, hijyenik koşullar korunmalı ve et uygun şekilde saklanmalıdır.